כשהלא נורמלי הופך לנורמלי
תקופות מעבר הן מאתגרות, אף על פי שהתוצאות של התקופה הזו עוד לא ידועות, התהודה מורגשת למרחק וניתן לחוש את התנודות של הרוח ואת ההתאמות שנצטרך להסתגל אליהם. מה שאותי משמח הוא שהתקופה הזו גם גורמת לתובנות שאי אפשר היה להפנים בעולם שעודד ריצה תמידית מבלי להביט לאחור.
איך ממשיכים מפה?
את מגזין החודש הקדשתי לזמן החדש או בשפה המותגית שלו THE NEW NORMAL.*
אם גם אתם חשים דכדוך/עצבנות/חוסר מנוחה/דכאון/תקיעות/חוסר אנרגיה ו/או תשישות מהמצב הקיים ועולה השאלה (בנימה עצבנית למדי) - מה לעזאזל קורה פה.. או בשפה הלועזית WTF?
זה אומר שאתם בריאים! - כי אתם ועוד מליונים על גבי מליונים של אנשים חשים כמוכם.
זהו שלב מעבר בהסתגלות למצב ה "נורמלי החדש" (NEW NORMAL) התקופה שהתחילה ביום שלא חזרנו ל"שגרה".
מודה, זה לא פשוט לקבל את הנורמלי החדש. זה לא נורמלי שאי אפשר לחבק אנשים או שצריך להסתובב בכל מקום עם מסכות, זה לא נורמלי שיש עצירה של תרבות, תיירות אומנות ומוזיקה - מקורות האוויר היצירתי שאנו נושמים. זה לא נורמלי שממשלות נוקטות צעדים מעוררי פחד במקום לפעול לעידוד אוכלוסיות חלשות, וזה בטח לא נורמלי שאין כרגע על מי לסמוך.
רובינו חיים באי - ודאות ודאגה. מציאות גלובלית חדשה שבה בבת אחת, הלא נורמלי הפך לנורמלי החדש.
ברוכים הבאים לתקופת המעבר.
*גילוי נאות: במושג הזה החלו לראשונה להשתמש במהלך משבר המיתון של 2008 כהגדרה לשינוי פרדיגמה גלובלית בעקבות משבר, בפוסט זה נתיייחס למושג מנקודת מבט מיתוגית.
איפה הנתיב המיטיב?
"האדם הוא סתגלן" ענה לי חבר כששאלתי אותו במהלך אחד מהגלים מהן התובנות שלו מהקורונה.
בחודשים הקרובים נתחיל לראות, הלכה למעשה בשטח, את התהודה של ההסתגלות הזו.
ההוראות החדשות יהפכו להרגלים שאלו יהפכו לחלק אינטגרלי מהלך הרוח העולמי ויחלו להיטמע במוצרים חדשים ושירותים ייעודיים בעולמות העסקים, החינוך, התרבות והמדיה בעתיד הקרוב מאד.
מה שעוד לא ברור הוא התוכן...או במילים אחרות, האם הנורמלי החדש יעזור לבנות עולם מיטיב יותר סביבתית וחברתית או ש1984 יהפך ל 2020 החדש?
העתיד כרגע מוטה על כף המאזנים.
כמו שיש את אלו שמנצלים את גל הקורונה כדי ליצור פחד ואימה, עלינו להעזר בגל הקורונה כדי להוביל את ספינת האנושות בנתיב המיטיב לסביבה ולחברה שלנו.
האם כל עסק בעולם יכול להיות מיטיב?
בחוץ ריחוק חברתי. בפנים, בעין סערת הקורונה. הרשת חיברה אותנו והציפה על פני השטח את המחלה האנושית. האם אפשר להתעלם מכמות העבודה שיש לעשות כדי לטפח עולם טוב יותר לדורות הבאים?
ה NEW NORMAL הינו מונח שאינו מבשר טובות. תחושת הדכדוך, התסכול ואי - הודאות גורמת לנו לפחד ודאגה. ברשת רצים סירטונים רבים המבשרים לנו על מות חופש הביטוי והבחירה, בעקבות השתלטות הבינה החכמה, התאגידים וכוחות הרשע על האנושות וכן, גם זה יכול לקרות.
אבל (ויש אבל) המשבר הביא התעוררות למי שרוצה להתעורר.
הנורמלי החדש
זה להתקיים מתוך משמעות
זה לספק את הבסיס - מים נקיים, מזון ואויר נקי - לכולם
זה ואהבת לרעך כמוך
זה לשמור על האדמה, הטבע והסביבה
זה להשתמש בבינה החכמה ליצירת זמן פנוי לאינדוידואל להתפתחות אישית ,חברתית והתנדבותית.
ה UN הגדילו לעשות שהציגו אמנה המבוססת על 17 יעדים מיטיבים עד 2030.
(ניתן לקרוא את פירוט היעדים בפוסט הזה)
תקופת המעבר יכולה להביא אותנו גם לנורמלי כזה. וזה תלוי בנו, הצרכנים נותני השירותים.
אלו הא.נשים ששינו את הדרכים הישנות והלא - נורמליות והפכו אותם לנורמליות לאורך כל ההסטוריה וגם היום:
תנובה לא סתם מייצרת חלב שקדים וחלב סויה - היא לא היתה עושה זאת לולא השפעת כח הצרכנות הטבעוני.
טוני שוקולונלי לא היה יכול להתחרות בחברות כמו נסטלה וטובלרון ולהפוך תוך עשור למותג השוקולד בין הנמכרים בעולם לולא השפעת כח הצרכנות האתית.
מתן זכות בחירה לנשים בארה"ב ואנגליה לא היתה יכולה לקרות לולא השפעת הכח הנשי הפוליטי של תנועת הסופרג'סטיות.
אני שמה את זה פה - התאגידים הממשלות יתעוררו רק אחרי שאנחנו נתעורר, השינוי מתחיל ממני.
אנחנו, האנושות הכבירה, שילבנו כמעט בין כל דבר: מהשבחת זרעים, איחור לעצים, שילובי חומרים, פיתוח מזון, שיבוט, הדפסת לב בתלת מימד, שלא לדבר על יצירת אינטלגנציה כמעט רגשית בתוך גוף רובוטי בעזרת בינה מלאכותית. מה, לא נצליח לחבר בין עסקי ומיטיב? אין מצב!
הדס, מה זה קשור אלי?
הרשו לי לשתף אתכם בדוגמא אישית מחיי.
חינכו אותי ש"עם אהבה לא הולכים למכולת" ושאם אני רוצה להטיב אז שאתנדב כבר בפנסיה.
אני מכבדת אנשים שמפרידים, לי זה לא כל כך הצליח.. שנים ניסיתי את ההפרדה הדיכוטומית בין עבודה למטרת פרנסה ועבודה למטרת משמעות. בפועל זה רק הגביר את הקונפליקט הפנימי שאני קוראת לו "עצמאית מנותקת מעצמי". אבל ככל שעבר הזמן הבנתי שעם אהבה כן הולכים למכולת ושאפשר גם להתפרנס וגם לאהוב.
יש לא מעט עסקים מיטיבים שהחלו אף הם כעסק קטן ובעזרת יצירתיות, משמעות, התמדה, צוות טוב וכמובן מזל הם נהפכו לעסקים גדולים וחלק הם כבר תאגידים שנקראים תאגידי B. אלו תאגידים, אשר מתחייבים לאזן בין מטרה ורווח. הם נדרשים כחוק לשקול את השפעת החלטותיהם על העובדים, הלקוחות, הספקים, הקהילה והסביבה שלהם. (מוזמנים לקרוא על עשרת העסקים המיטיבים ל2020 ועל דוגמאות לתאגידי B שהחלו כעסקים קטנים TOMS, TONY CHOCOLONELY ועוד. )
העסקי והמיטיב כבר פה
החלום שלי הוא לראות עולם שבו כל עסק הוא מיטיב ואני מאמינה שהאפשרויות לעשות זאת רק ילכו ויעשו נגישות יותר. בעולם המטיב, הבידול העסקי האוטנתי הוא הטמעת שינוי חברתי וסביבתי בעסק.
"Downtime is a feature, not a bug" Ariana Haffington
אריאנה הפינגטון, אחת הנשים המשפיעות בעולם , כותבת שאפשר להתייחס למצב כתוסף למערכת במקום כבאג מערכת. ה"נורמלי החדש" יכול להיות התוסף שלו חיכינו, המצב הנוכחי שישפיע על הלך הרוח העולמי ויעלה לכותרות ערכים שלפני כן רק חלמנו שיכנסו ל"נורמה".
כך נראה דף הבית של GOOGLE TRENDS מנוע החיפוש של החיפושים הכי נרחבים בזמן אמת, הערכים האלו רק מציגים את רוח התקופה: וירוס הקורונה, הפגנות למען צדק ושיווין במקביל לחודש הגאווה.
הנה עוד כמה טרנדים מבוססי ערכים שישתנו ב"נורמלי החדש" ויהפכו להיות תחומים ששווה לשים לב להתפתחות שלהם בעתיד.
חוסן מנטלי ורגשי
עוד הרבה לפני הקורונה, דובר רבות על המחיר הכבד של התמכרות לעבודה. קוראים לתסמונת BURNOUT וכשמה כן היא - מכלה את אנרגיית החיים שבגופינו. א.נשים שעובדים ללא הפסקה חווים בסוף תשישות כרונית מעבודה. התופעה עלתה לכותרות לאחר שמספר עובדים מתאגידים שונים התאבדו בעקבות הלחץ. הקורונה העלתה את הצורך בפיתוח חוסן אישי ורגשי לרמת הכרחיות.
חשיפה
כמה פעמים בקשתם או שכחתם לעשות MUTE בזום בעוד אתם משוחחים בטלפון? בכמה וובינרים הייתן שעבר לו ילד או שניים מאחורה? שלא לדבר על זה שהביגוד בכללי הפך לפשוט יותר, המספרות היו סגורות וגם מכוני היופי ותכלס, שיחררנו פוזה. הזום הגדיל את הנגישות שלנו - פתחנו את הדלת האחורית של ביתנו. מה שקודם היה קושי הפך לפיתרון נורמלי לייצר תקשורת בין אישית ועסקית. הדרישה לחשיפה ושקיפות רק יגדלו בכל הרבדים ואמן שבכך ניפתח לפחות ביקורת ויותר סובלנות, לעצמי ולאחרים.
חמלה
תחום החמלה הוא כבר מזמן חם בעולם המחקר ואנחנו נראה עד כמה חמלה הכרחית ב"נורמלי החדש". זו תקופה שבה ההתייחסות בחמלה לאחר יהיה כלי הכרחי לעבור את המשבר - כתבה של Harvard business review ששיתפתי בלינקדאין .
למטה בתמונה אפשר לראות איך החיפוש רק עולה עם השנים.
איכות חיים וסביבה
העלייה באיכות האוויר מהתקופה של הסגר במקביל למשבר האקלים הפוקד את עולמנו אינן משתמעות לשני פנים, אנרגיות מתחדשות, ניטור חכם של מפגעים, תשומת לב יתרה לניקוי האדמה ועוד מלא תחומים בנושאי אנרגיה, סביבה וקיימות יעלו על פרק היום.
בתמונה: תראו איך ההתעניינות בתחומי אקלים גדלה עם השנים
ביטחון
לא פשוט הנושא בלשון המעטה, השאלה העיקרית שתישאל עוד רבות: כיצד ניתן לשמור על ביטחונו של הציבור מבלי לפגוע בחופש הבחירה וזכויות הפרט של האינדיבידואל.
משיתוף לשקיפות
בהמשך לעינייני הביטחון, דור המיליאנאלס הביא איתו את הצורך בשיתוף , אחרי הקורונה הוא תר אחר שיתוף ידע שקוף - "בלוקצ'יין" ו"קוד פתוח" נשמעות כרגע כמו שפה שבורה, אבל מה שיניע את הטרנד הזה הוא הרצון לשבור את הריכוזיות ולהעביר מידע לעולם לכולם במקום רק ל"יודעי דבר". הנה דוגמא לפרוייקט שמטרתו להנגיש בינה חכמה לכולם. הפרוייקט רץ כבר מספר שנים OPEN AI
מותה של המושלמות
אם בשנות ה 80-90 השאיפה למושלמות היתה גולת הכותרת (זוכרים את בברלי הילס 90210?) ב"נורמלי החדש" אי-מושלמות נהפכת לאוטנטיות ממגנטת - עיינו ערך סירטוני TIK TOK.
תודעה חברתית
הצורך במציאות מיטיבה יותר חובק גלים ויבשות. תקופת המעבר מעלה את השאלה הפילוסופית הידועה - מי אני ומה הטעם בכל זה? בתוך הלחץ הכלכלי והנפשי החזרה לשגרה מרגישה מוזר, אולי כי בתוכנו היינו רוצים לאמץ לחיקנו קצת יותר מתחושת הסולידריות שחווינו ברמה הלוקאלית והגלובלית? בתמונה: המילה "תודעה חברתית" הנקודות שבסוף הגל מייוצגות על ידי מנוע גוגל כטרנד שהכיוון שלו לגדול.
רכישה מודעת
אני מאמינה שבעזרת מיתוג אפשר לעשות שינוי חברתי, סביבתי ואפילו לרפא קצת את העולם. אם אני למשל רוצה גלידה איכותית, אני פשוט יכולה לבחור בבן אנד ג'ריס שמיוצרת בסחר הוגן ואפילו למצוא טעמים טבעוניים.
המחירים הם די זהים אבל ההשפעה לכאן או לכאן היא אדירה.
אנחנו בעלי הכח לשנות ואנו עושים זאת דרך המוצרים והשירותים שאנחנו רוכשים ומוכרים.
המעבר לרכישה ומכירה מודעת הוא תהליך שקורה לאורך זמן ולטווח רחוק והוא ומשתנה מעסק לעסק, זה מאד תלוי בשרשרת האספקה של העסק, בגודלו ובמוטיבציה של בעלי העסק לעצור רגע, לכוון את המסלול מחדש ולהתחיל עם שינויים קטנים בעלי השפעה גדולה. עסק זעיר או שכירים בחברה, תמיד יש דברים קטנים בעלי משמעות גדולה שאפשר לעשות.
אז איך אפשר עוד קצת להטיב בעבודה מבלי להוציא יותר מידי כסף?
אשמח לשתף ב 8 צעדים שעשיתי ועדיין עושה, כל פעם קצת יותר.
8 צעדים קטנים בעלי השפעה גדולה (ומעט השקעה כספית)
לרצות משמעות - זה הצעד הראשון. הרי רובינו באמת רוצים להטיב, אבל כשזה מרגיש בבטן זה כבר תחושה פיזית של רצון לעשות משהו עם משמעות.
לקנות מחומרים מתכלים - היום אפשר לקנות המון דברים לשימוש יומיומי ובזול - תחשבו על 3 דברים שאתם משתמשים בהם בעסק שלכם ביוםיום ותהפכו אותם למתכלים - נייר טואלט, מוצרי נקיון, קשי נייר, כלים חד פעמים מחומר מתכלה.
עובדים במתחם משותף? מייעצים במשרדים שונים? שכירים במשרה מלאה? הביאו כוס משלכם. אנשים משתמשים בכ 10 כוסות חד - פעמיות ליום עבודה!! פחות 10 כוסות ביום - זה פחות 50 כוסות עבודה בשבוע עבודה!
רכישה מעסקים מקומיים - ירקות ופירות, ביגוד, ריהוט, יצירה,אומנות, תיירות פנים ועוד...
הכרת המושג טביעת רגל אקולוגית - לפי מרכז השל לקיימות "טביעת רגל אקולוגית היא אחת הדרכים לתרגם פעילות אנושית של אדם, קהילה או כל אוכלוסיה, לכמות המשאבים הנחוצים לבצעה, במונחים של שטח (דונמים)." אפשר להכנס לדף המחשבון לבדוק מהי טביעת הרגל האקולוגית שלך.
לתת תשומת לב לצד האחורי של העטיפה - קוראים את המצרכים? חפשו לראות מה מיטיב במוצר הזה, מה המאמץ הקטן שלו לעשות את העולם קצת יותר טוב/נקי/אוהב.
עבודה פנימית: זה ידוע שככל שאנחנו מורידים את רמות הלחץ והחרדה, כך אנו יותר פתוחים ורגישים לסביבה, בין אם זו סביבה פנימית או חיצונית. טיפול מכל סוג (גופני/רגשי/רוחני/קבוצתי) יכול להוריד פלאים את רמות הלחץ והחרדה בגוף ובנפש.
לחפור לדר. גוגל - לכל מותג שמכבד את עצמו אמורה להיות זרוע שנקראת "אחריות תאגידית", סביבתית או חברתית" - תבדקו אם למותגים שאתם מעריכים , יש זרוע שמוכנה לקחת אחריות ולהשתמש בהון שלה לנתינה. זה לא אומר שזה מותג מיטיב, אבל לפחות תקבלו אמת מידה ריאליסטית. לטכנוקרטים בינכם/ן - ניתן להתקין את התוסף TRSTELE - התוסף לכרום יתן לכם פירוט על רמת המחויבות הערכית של כל מותג שאתם מחפשים. התוסף עובד טוב יותר עם מותגים בינלאומיים.
אם בא לך להטיב בעסק קצת יותר מזה ,אני מניחה כאן שתי שאלות לחקירה אישית:
למה את/ה עושה את מה שאת/ה עושה?
באיזה כיוון ההתקדמות שלך והאם זה בכיוון שייטיב איתך ועם סביבתך שלוש שנים מהיום?
אם חושבים שיש מישהו או מישהי שיפיקו מהפוסט הזה ערך, אשמח שתעבירו הלאה.
דברו איתי
Commenti