אחת לשבוע אני מקבלת טלפון מלקוחות שמאוכזבים מהאתר החדש שלהם.
בשיחתנו הם שואלים איך זה שאחרי עבודה של חודשים על אסטרטגיית המותג, התוצר - הבא לידי ביטוי בשלב בניית הנכסים של המותג, לא עומד בקנה אחד עם ה VIBE של המותג והם פשוט הם לא מרוצים מהאתר. הוא לא נח, לא נגיש, לא מובן או לא יפה. המתכנת בכלל לא הבין אותם והמעצבת נעלמה וגם התוכן לא מדגיש את הייחודיות שלהם.
ואז מגיעה השאלה המפוצצת: "עשיתם אפיון? זוכר/ת שדיברנו על זה? האם אפיינת את האתר לפני שהתחלת לעבוד? בצורה של רשימת מכולת, על מפת שולחן, דף מהמדפסת, משהו?"
במקרה הטוב אני אקבל תשובה של.. "כן, כתבתי משהו קטן, לא ירדתי לפרטים", במקרה הרע אני אקבל תשובה של "אתר תדמיתי לא צריך אפיון" ו"לא חשבתי שכל כך צריך את זה״
רוב הטעויות של אתרים שנבנים ונזרקים לפח תוך שנה קורות בגלל שלא נעשה אפיון מקדים.
גם אם כבר בניתם אתר או בייחוד אם אתם עומדים לבנות אתר חדש, המאמר הזה הוא בשבילכם ומטרתו לעשות לכם סדר ולהסביר בקצרה מה חשיבות האפיון ומה השלבים הראשונים שאתם יכולים לעשות בעצמכם לפני שבכלל הולכים לאנשי המקצוע.
אז מה זה אפיון?
דמיינו חברת בנייה שמנסה לבנות בית באתר בניה ללא תכנון מקדים. אסון, הא? הם היו מקבלים תוצאה לא בטיחותית, לא נוחה מבחינת הנגישות ומבזבזים הרבה משאבים בדרך כדי לנסות "לתקן" את הבעיות שהם היו יכולים למנוע מראש.
העבודה של המאפיין היא להיות ה"ארכיטקט" ואם הוא ממש טוב אז גם להיות ה״קבלן״ אתר כשמו כן הוא SITE. תוסיפו לזה את המילה WEB וקיבלתם את ההגדרה - אתר שהוא ברשת.
אפיון האתר התדמיתי
בראש ובראשונה מטרת האפיון היא ליצור תאום צפיות בין כל האנשים שעובדים על האתר. כך, כולם יודעים מה האחרים עושים, מה הצפי של שעות העבודה בשביל התמחור העתידי וכו'. (תאמינו לי, שכשאיש מקצוע רואה אפיון ברור לפניו, התמחור יהיה הכי מדוייק, עם הכי פחות הפתעות עתידיות וכמובן עם סיכוי גבוה במיוחד לעמוד בדדליין.)
ברגע שאנחנו רושמים דברים על דף בצורה היררכית מסודרת ומודולרית, יש לנו פריסה של כל הצרכים שלנו, של הקהל ושל אנשי הצוות הלכה למעשה (מה שחוסך מאות ואלפי שקלים).
כשרואים את הFLOW של האתר דף אחרי דף, קל לתקן איפה שצריך מוקדם יותר, במקום לתקן "על רטוב" שיגרור עוד שעות תיקונים של אנשי מקצוע (בניית אתר מקצועי יכולל לכלול את שירותיהם של מספר אנשי מקצוע - מהמעצב/ת והמתכנת/ת ועד קופירייטינג, צילום וSEO)
אפיון הוא מסמך החזרה הגנרלית שבה אנחנו מתרגלים על יבש או איך שאני אוהבת לקרוא לו ה ״Mini me״ של האתר או האפליקציהֿ.
עכשיו בטח תגידו, "למה לי כל הבלגן הזה? את מדברת פה על אתרים רציניים… הרי היום כל מה שצריך כדי לבנות אתר זה להכנס ל WIX לבחור תבנית או לשלם לחבר שיבנה לנו משהו בוורדפרס כדי שלמוצר יהיה דף עיסקי. "
אפיון הוא לא רק ״תבנית״ הוא תהליך מטרתי.
שאלות לדוגמא שאתם צריכים לשאול את עצמכם כשניגשים לאפיון האתר:
מה מטרת האתר? לעורר מודעות, להביא לקוחות, להעביר ידע, למכור מוצרים וכו׳
כמה קטגוריות ותתי קטגוריות יש? לאן הן מובילות אותנו.
למי הוא מיועד? האתר צריך לתת שירות לקהל ספציפי או לקהלים שונים
מה סדר הופעת האלמנטים?
מהם האתרים שקיימים בשוק והבידול שלהם?
ועוד ועוד.
אין לי בעיה עם WIX או חברים שעוזרים, נהפוך הוא, רק תעשו לעצמכם ולחברים שלכם טובה, תכתבו אפיון לפני שמתחילים לעבוד. יכולים לרשום, לצייר לגזור או להדביק. הנה מסמך מסודר של אתר Creatly שמסביר שלב שלב. לאחר שתראו את ה flow של האתר חי ונושם ויהיה ברור מה המטרה שלו - אפשר להתחיל לבנות.
כמו שכתבתי למעלה, האפיון ישלח אתכם.ן לחקירה והבנה של מטרת האתר, מיהו הקהל שלו ואיזה מסע הוא צריך לעבור כדי להגיע ליעדים שתרצו, מה הדרישות הטכנולוגיות שהאתר צריך, מהי כמות התוכן, מה סדר הופעת האלמנטים. איך להעביר את המסר מבלי להעמיס ועוד ועוד.
לסיכום, זה לא משנה איזה אתר אתם בונים ובאיזה תקציב, כדי לקבל תוצאה שתשרת אתכם נאמנה - אסור לוותר על איפיון מקדים.
באהבה,
הדס
Comments